Інноваційні цифрові технології у криміналістиці та судовій експертизі: виклики сьогодення і перспективи формування криміналістичної стратегії - Шевчук, Віктор (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2025)
Розглянуто актуальні проблеми дослідження інноваційних цифрових технологій у криміналістиці та судовій експертизі в контексті сучасних викликів і перспектив формування криміналістичної стратегії. Зазначено, що в сучасних реаліях розроб лення та впровадження цифрових технологій у криміналістичну практику варто зважати на тенденції розвитку криміналістичної науки й завдання адаптації сучас-них знань до умов війни та цифровізації суспільства. Виокремлено основні напрями застосування інноваційних цифрових технологій у кримінальному провадженні, су-довій експертизі та правоохоронній діяльності. Обґрунтовано важливість удоско-налення і розроблення новітніх засобів криміналістичної техніки для роботи із циф-ровими доказами, а також необхідність формування та впровадження комплексної криміналістичної методики розслідування, пов’язаної із використанням інновацій-них цифрових технологій.
Keywords: цифрові технології; криміналістичні інновації; спеціальні знання; воєнний стан; кіберзлочини; судова експертиза; цифрові сліди; криміналістична стратегія