Сутність категорії «послуга» у судово-товарознавчій експертизі - Петрова, Ірина Анатоліївна; Донцова, Ольга Сергіївна (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2020)
У статті зазначено, що ринок послуг, як сфера економічної діяльності, відіграє роль провідного сектору національної економіки, котрий не позбавлений певних проблем, серед яких було виділено таку, як можливість оцінювання послуги в межах судово-товарознавчої експертизи. Зауважено, що дослідники поняття «послуга» приділяли увагу його безпосередньому визначенню, опису притаманних послугам характеристик і виявленню відмінностей між поняттями: «товар», «послуга», «робота». Установлено, що сутність поняття «послуга» залишається дискусійним і недостатньо дослідженим щодо його застосування в судово-товарознавчій експертизі. Із огляду на це, було систематизовано різні структурні елементи поняття «послуга» в єдине цілісне визначення шляхом дослідження наукових підходів, термінологічного аналізу й уточнення дефініцій цього поняття за різними джерелами. Установлено – невизначеність послуг полягає в тому, що вони є процесами, а не матеріальними об’єктами та не підпадають під традиційне визначення товару; виявлено низку властивостей, які відрізняють послуги від матеріальних товарів, і виділено специфічні ознаки щодо нематеріальних послуг. Наголошено, що досліджуючи сутність категорії «послуга» у судово-товарознавчій експертизі, не можна залишати поза увагою тлумачення даного терміна законодавцями та науковцями. Аналізування визначення поняття «послуга» у нормативно-правових актах дозволило встановити, що узагальнюючим поняттям послуги для цих актів є послуга як дія, яка має своїм результатом певний корисний ефект, тобто має користь для споживача. Науковці стверджують, що послугазазвичай, є нематеріальною продукцією, процесом, і право власності на неї за її продажу в споживача не виникає; право власності може виникнути на результат надання послуги. Суттєвою характеристикою послуги науковцями визначено економічну цінність, що робить її об’єктом комерційної діяльності, предметом торгівлі й об’єктом купівлі-продажу – перетворює її на економічне благо. Установлено, що поняття «послуга» найчастіше пов’язується з дією чи діяльністю виконавця послуги, яка спрямована на задоволення потреб споживача та реалізується в момент її надання.
Keywords: Послуга, дії, діяльність, користь, сфера послуг, товар, продукція