Визначення технічної несправності гальмової системи транспортного засобу під час проведення автотехнічної експертизи - Кошкаров, Артем (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2022)
Розглянуто питання, які стосуються характеристики водієм стану та технічної несправності гальмової системи транспортного засобу перед дорожньо-транспортною пригодою. Мета статті — визначити особливості технічної несправності гальмової системи транспортного засобу перед дорожньо-транспортною пригодою, а також розглянути взаємодію слідчих органів з експертними (зокрема, у кримінальних провадженнях, пов'язаних із дорожньо-транспортними пригодами). Структуровано особливості призначення судової автотехнічної експертизи, спрямованої на встановлення технічного стану гальмової системи транспортних засобів, підготовки вихідних даних та об'єктів дослідження. Окреслено цілі й завдання дослідження технічної несправності гальмової системи транспортного засобу перед дорожньо-транспортною пригодою. Зазначено порядок установлення достовірності показань водіїв про механізм розвитку дорожньо-транспортної пригоди. Розглянуто питання, пов'язані з дослідженням гальмової системи транспортного засобу, усуненням її несправностей і їх причинами. Сформульовано теоретичні положення та практичні рекомендації із застосування спеціальних знань у процесі дослідження технічного стану гальмової системи транспортного засобу й виявлення її несправностей. З'ясовано причиновий зв'язок між діями водія та виявленими несправностями гальмової системи транспортного засобу. Звернено увагу на можливі наслідки й особливості подальшого розслідування дорожньо-транспортної пригоди після визначення технічної достовірності показань водіїв.
Keywords: технічний стан транспортного засобу; експлуатація транспортного засобу; дорожньо-транспортна пригода; несправності гальмової системи