«Архів кримінології та судових наук» і наукова спадщина М С. Бокаріуса - Фесюнін, Валентин Миколайович; Тяпкін, Анатолій Серафимович (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2020)
Реєстрація в Національному науковому центрі «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса» нового друкованого засобу масової інформації журнального типу не є випадковим. Існуючі видання Міністерства юстиції України - «Офіційний вісник України», «Бюлетень Міністерства юстиції України», офіційна збірка «Систематичні збори чинного законодавства України», офіційне періодичне видання «Кодекси України», Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса» «Теорія та практика судової експертизи і криміналістики», Київського науково-дослідного інституту судових експертиз «Криміналістика і судова експертиза», Міжвідомча науково-методична збірка Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України і професійна науково-практична збірка «Криміналістичний вісник» «стислі» цільовим призначенням, видом. Системі явно бракує періодичного журнального видання з постійними рубриками і який містить публікації офіційного характеру по громадських, наукових, виробничих і іншим питанням, літературно-художні твори, реферати, ілюстрації, рекламу, інтерв'ю, історичну спадщину видатного ученого М. С. Бокаріуса та ін. В країні, згідно з Державним реєстром, - більше 12 тис. Атестованих судових експертів. Посада судового експерта за своєю природою є винятковою, оскільки має певні особливості. З одного боку, робота експерта полягає в проведенні із застосуванням своїх спеціальних знань (практично по необмеженому кругу питань - науки, техніка, ремесла і так далі) науково обгрунтованого дослідження для встановлення фактів, що мають доказове значення при розслідуванні і розгляді справ в судах, з іншої - судовий експерт набуває статус процесуальної особи при наданні укладення і таким чином у своїй професійній діяльності поєднує статус фахівця у відповідний галузі знання, вчений і процесуальний суб'єкт. Мета статті полягає в здійсненні наукового пошуку нових праць ученого і дослідженні п'яти випусків «Архіву кримінології і судових наук», який виходив в 1926-1927 роках.
Keywords: Наукова періодика, наукова спадщина М. С. Бокаріуса, «Архів кримінології», судова експертиза, Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса».