Проблематика проведення судових товарознавчих експертиз з оцінювання домашніх тварин під час воєнного стану - Найвер, Ірина (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2023)
Збройна агресія Російської Федерації проти України є лакмусовим аркушем людяності україн-ського народу, зокрема щодо домашніх улюбленців. Непоправні втрати від війни вимірюються не тільки людськими життями, а й життями тварин. Тому актуальним залишається проведен-ня судових експертиз, об’єктами дослідження яких є домашні тварини (живі й загиблі). Злочини проти тварин під час війни можна об’єднати в три групи: злочини проти домашніх тварин, зло-чини проти сільськогосподарських тварин (руйнування ферм, розстріл тварин) і злочини проти диких тварин (зокрема, тих, яких утримують у неволі: у зоопарках, притулках тощо). Усі ці зло-чини створюють значну суспільну небезпеку та спричиняють негативні наслідки як під час війни, так і після її завершення. За результатами дослідження наукових праць і методичної літератури розглянуто проблематику проведення судових товарознавчих експертиз із оцінювання домашніх тварин під час воєнного стану (війни).
Keywords: війна; воєнний стан; судова товарознавча експертиза; домашні тварини; об’єкт дослідження; живі тварини