Зміна пріоритетів завдань криміналістики в сучасних умовах воєнних загроз та трансформації злочинності - Шевчук, Віктор (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2023)
Досліджено сучасні проблеми криміналістики та вплив воєнної агресії РФ на територію Украї-ни на зміну пріоритетів криміналістики та особливості формування криміналістичних знань в умовах війни. Обґрунтовано, що сьогодні постало питання актуалізації розроблення проблем криміналістичної стратегії, спрямованої на розв’язання стратегічних завдань криміналістики. Зазначено, що актуальним сьогодні є формування нового напряму в криміналістиці, зокрема воєн-ної криміналістики, а застосування цифрових технологій у сучасній злочинній діяльності визна-чає важливість використання інструментів цифрової криміналістики. Особливу увагу приділено особливостям виявлення, фіксування та розслідування воєнних злочинів в Україні. Визначено пер-спективні напрями криміналістичних досліджень цієї проблематики.
Keywords: завдання криміналістики; воєнна криміналістика; цифрова криміналістика; воєнні злочини в Україні; нові галузі криміналістики; збирання доказів; оптимізація розслідування