Визначення виду пневматичної зброї за деякими морфологічними особливостями вхідних кульових пошкоджень на щільних перешкодах - І. М.Козаченко (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2015)
Виконано експериментальні постріли по листам картону із двох пневматичних гвинтівок калібру 4,5 мм із 6-ма й 12-ма правопохилими нарізами каналу ствола кулями шести марок із різною формою головної частини. У результаті пострілів зі зброї з 6-ма нарізами пошкодження мають вигляд правильного шестикутника. Для зброї з 12-ма нарізами характерна форма пошкоджень у вигляді шестерні з відбитками полів нарізів ствола в пояску обтирання кулі. Уперше доведено можливість за морфологічними особливостями кульових пошкоджень на щільних перешкодах визначити кількість нарізів ствола пневматичної зброї.
Keywords: пневматична гвинтівка; поля нарізів; головна частина кулі; шестикутник; шестерня; поясок обтирання кулі