Феноменологія та механізми домашнього насильства - Мілорадова, Наталя (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2025)
Проаналізовано різні підходи до вивчення домашнього насильства: соціокультурний, системний сімейний, індивідуально-психологічний і теорію екологічних систем. Опи-сано цикл насильства, ключові феномени (травматична прив’язаність, стокгольм-ський синдром, комплекс жертви, газлайтинг) і трикутник Карпмана, що ілюструє динаміку ролей та допомагає пояснити, чому жертвам складно вийти з аб’юзивних стосунків.
Keywords: домашнє насильство; механізми домашнього насильства; травматична прив’язаність; стокгольмський синдром; комплекс жертви; соціальна естафета; навчена безпорадність; газлайтинг; трикутник Карпмана