Окремі аспекти реалізації компетенції слідчого судді під час вирішення питання про відібрання зразків для експертизи - Шаренко, Світлана (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2023)
Розглянуто питання, пов’язані із проблемами реалізації компетенції слідчого судді під час відібрання зразків для судової експертизи. Зокрема, наголошено на тому, що тенденція до розши-рення сфери судового контролю на стадії досудового розслідування подеколи викликає сумніви щодо доцільності та виправданості певних новацій. Висловлено критичні зауваження щодо проб лем нормативного регулювання питань призначення судових експертиз на стадії досудового роз-слідування, із якими стикаються слідчі судді у своїй судовій практиці. Наголошено на відсутності в КПК чітко регламентованого процесуального порядку відбирання біологічних зразків для прове-дення експертизи. На підставі аналізу норм КПК, слідчої та судової практики визначено порядок отримання біологічних зразків в особи. Розглянуто особливості примусового відбирання біологіч-них зразків.
Keywords: слідчий суддя; отримання зразків; біологічні зразки; процесуальний порядок; відбирання біологічних зразків в особи; примусове відбирання