Почеркознавчі експертизи у розслідуванні господарських кримінальних правопорушень - Усатий, Віталій (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2025)
Обґрунтовано доцільність визначення правових і тактичних засад підготовки до призначення почеркознавчих експертиз під час розслідування господарських кримінальних правопорушень. З урахуванням складності механізму таких злочинів, що нерідко супроводжуються використанням підроблених документів, розкрито значення спеціальних знань у сфері почеркознавства для розв’язання завдань, які виходять за межі компетенції органів досудового розслідування та суду. Визначено, що ефективність експертного дослідження значною мірою залежить від якісної підготовки: правильного формулювання запитань, забезпечення достатньої кількості якісних порівняльних зразків почерку та дотримання процесуальних вимог їх відібрання. Особливу увагу приділено виокремленню типових проблем у практиці призначення експертиз і аналізу прикладів із судової практики. Обґрунтовано значення тактичних підходів до відбирання вільних, умовно-вільних та експериментальних зразків, що містять різноманітність тексту, повторюваність записів і фіксування обставин їх надання. Дійшли висновку, що тільки за умов дотримання комплексного підходу до підготовки експертизи можливе отримання достовірного висновку експерта, який матиме належну доказову силу в межах кримінального провадження.
Механізм учинення господарських злочинів складний, оскільки проявляється у формі як одиничних, так і багатоепізодних протиправних діянь. До таких діянь, зокрема, належить укладання низки господарсько-правових і цивільно-правових договорів. Реалізація злочинного умислу в межах подібних кримінальних правопорушень часто супроводжується використанням нікчемних договорів і підроблених (сфальшованих) документів, зокрема таких, що містять неправдиві відомості або окремі підроблені реквізити. Це зумов- лює необхідність виявлення ознак фальсифікації, зокрема шляхом екс- пертного дослідження відповідних матеріалів, доказування таких фактів і врахування їх при наданні правової оцінки діям окремого суб’єкта зло- чину або групи осіб, яка діяла за попередньою змовою. Спеціальні знання у кримінальному провадженні відіграють важли- ву роль, адже на їх основі створюються передумови для розв’язання за- вдань, що виходять за межі компетенції суду й органів досудового роз- слідування. У межах господарських кримінальних правопорушень до таких завдань належать визначення автентичності підпису, з’ясування автора рукописного тексту тощо. Розв’язання подібних питань лежить у площині можливостей почеркознавчої експертизи, а тому доцільно визначити як її можливості, так і проблемні аспекти призначення саме в контексті розслідування господарських кримінальних правопорушень.
Keywords: господарський злочин; економічний злочин; слідча (розшукова) дія; спеціальні знання; експертиза; почеркознавче дослідження