Дослідження зовнішніх (візуальних) ознак наявності легкозаймистих і горючих рідин, виявлених на місці пожежі - О. О. Матіюк; І. М. Рябінін; Р. Н. Гусейнов; І. Л. Шебалков (My University, 2020)
Розглянуто питання виявлення й аналіз зовнішніх (візуальних) ознак застосування легкозаймистих і горючих рідин як інтенсифікаторів горіння на місцях (об’єктах) пожеж. Проаналізовано об’єктивні причини невиявлення слідів нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів на наданих на дослідження зразках ґрунту, змивах або інших об’єктах-носіях, вилучених з місця пожежі під час проведення хімічних досліджень. Для надання обґрунтованих, достовірних висновків під час проведення експертизи за експертною спеціальністю 10.8 «Дослідження обставин виникнення і поширення пожеж та дотримання вимог пожежної безпеки», зважаючи на експертну практику, запропоновано проведення комплексного аналізу зовнішніх (візуальних) специфічних ознак застосування легкозаймистих і горючих рідин на місці пожежі у вигляді методології зазначених вище ознак та результатів експертиз нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів.
Keywords: легкозаймисті та горючі рідини; зовнішні ознаки застосування нафтопродуктів; пально-мастильні матеріали; зони термічного впливу; комплекс спеціальних знань; інтенсифікатори горіння; пожежа; підпал; трейлери