Техніко-криміналістичне забезпечення окремих слідчих (розшукових) дій під час розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля - Цапун, Роман (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2025)
Сьогодні спостерігається недостатній рівень інтеграції сучасних досягнень науки й техніки в повсякденну слідчу практику, що знижує результативність розслідувань у сфері охорони довкілля. Це актуалізує потребу в розробленні спеціальних методичних підходів до техніко-криміналістичного забезпечення, що враховуватимуть різноманіття й особливості об’єктів довкілля, характер спричиненої шкоди, специфіку об’єктів доказування та необхідність застосування спеціальних знань. Метою статті стало розкриття змісту техніко-криміналістичного забезпечення окремих слідчих (розшукових) дій, що проводяться під час розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля. У статті досліджено питання техніко-криміналістичного забезпечення слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях щодо правопорушень проти довкілля. Обґрунтовано актуальність комплексного підходу до класифікації технічних засобів, якими користуються під час досудового розслідування. Запропоновано класифікацію техніко-криміналістичних засобів за функціональним призначенням, суб’єктом застосування, процесуальною роллю та рівнем технологічної складності самого засобу. Визначено, що ефективне технічне забезпечення є ключовим чинником якісного виявлення, фіксування, вилучення та аналізування слідів екологічних злочинів. Розкрито значення участі профільних спеціалістів, а також упровадження сучасних технологій, зокрема засобів дистанційного моніторингу, геодезичного обладнання, спектральної візуалізації та цифрових інструментів фіксування доказової інформації. Зроблено висновок про необхідність системної модернізації техніко-криміналістичного супроводу екологічних розслідувань як умови забезпечення належного рівня екологічної безпеки.
Сучасний стан довкілля в Україні та світі загалом характеризується наявністю масштабних екологічних загроз, які не лише поглиблюють кліматичну кризу, а й безпосередньо впливають на життя, здоров’я та безпеку населення. У цьому контексті екологічна безпека постає як складова національної безпеки, що потребує системного державного захисту та ефективної правозастосовної діяльності. Значна частина екологічних правопорушень має латентний характер, здійснюється за участю корумпованих зв’язків із посадовими особами, що суттєво ускладнює їх розкриття, документування та розслідування. Екологічні правопорушення (кримінальні правопорушення проти довкілля), що посягають на навколишнє природне середовище, становлять вагому загрозу не лише для стабільності екосистем, а й для сталого соціально-економічного розвитку та здоров’я населення. Особливої актуальності ця проблема набуває в умовах післявоєнного відновлення, коли природні ресурси та екологічна інфраструктура зазнають серйозних руйнувань, що потребує адекватної та своєчасної реакції з боку державних інституцій і міжнародної спільноти.
Keywords: кримінальне провадження; злочин; довкілля; екологічна безпека; слідча (розшукова) дія; техніко-криміналістичне забезпечення; науково-технічний засіб