Проблемні питання визначення авторства на музичний твір (частину твору): прецедент ‘Taurus’ ‘Stairway to Heaven’ - Тяпкін, Анатолій; Свідерський, Олександр (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2025)
Наведені далі тези є певним парафразом судового рішення Скідмор проти Зеппеліна (США, 2020 р.). Спадкоємці гітариста Ренді Вулфа подали позов, стверджуючи, що Led Zeppelin скопіювали частини пісні ‘Taurus’, написаної Вулфом і виконаної його гуртом Spirit, у вступних нотах пісні ‘Stairway to Heaven’. Суд другої інстанції ухвалив рішення на користь Led Zeppelin і зауважив, що керувався Законом про авторське право 1909 року, який не захищає звукозаписів. ‘Taurus’ у цій справі — неоприлюднена робота, заре єстрована в 1967 році. Оскільки депозитна копія визначає межі авторського права на ‘Taurus’, суд погодився з відхиленням прохання позивача про відтворення звукозаписів виконання ‘Taurus’ із певними змінами або про прийняття записів як доказ істотної схожості. Суд другої інстанції також підтвердив оскаржувані інструкції присяжних окружного суду; відхилив правило оберненої пропорції, скасувавши протилежний пре-цедент окружного суду; визнав, що попередній суд не припустився помилок у форму-люванні інструкцій щодо оригінальності або у виключенні інструкції щодо вибору та компонування; підтвердив рішення щодо решти питань судового розгляду й відмови у відшкодуванні витрат на адвокатів і судових витрат Warner/Chappell.
Keywords: ‘Stairway to Heaven’; Led Zeppelin; ‘Taurus’; Spirit; Ренді Вулф; Джиммі Пейдж; Роберт Плант