Деякі аспекти експертного дослідження текстів малого обсягу - Науменко, Сергій; Брюхань, Світлана; Катарага, Ольга (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2021)
Останнім часом на допомогу експертам-почеркознавцям у всьому світі прийшли програмні продукти, дія яких ґрунтується на: автоматичному вимірюванні відрізків між точками, позначеними в порівнюваних підписах; реєструванні часу виконання окремих фрагментів і порівнянні здобутих даних зі зразками; вимірюванні структурно-геометричних характеристик об’єктів, дослідженні розподілу густини барвника з метою оцінити натискання й темп; принципі блокування почерку. Метою статті є узагальнити й теоретично обґрунтувати експертне дослідження текстів малого обсягу, виокремити ключові аспекти проведення цього дослідження на основі аналізу експертної практики для оптимізації експертного дослідження. Наведено визначення рукописного тексту малого обсягу та стислого запису, їхні види і характеристики розмежування. Зазначено складові, що зумовлюють брак інформації про почерк у досліджуваних рукописах. Розглянуто класифікацію малообсягових рукописів і проаналізовано причини, що ускладнюють дослідження цих об’єктів. Акцентовано увагу на тому, що належність малообсягових рукописів до малоінформативних почеркових об’єктів не означає взаємозалежності й однозначності цих понять. Наведено чинники, що визначають міру інформативності об’єктів. Виокремлено особливості методики дослідження текстів малого обсягу й викладено основні аспекти експертного дослідження стислих текстів і рукописних записів. Запропоновано ефективний підхід до вирішення ідентифікаційних завдань експертизи малообсягових об’єктів. Наведено приклади застосування як традиційних, так і нетрадиційних методів для оптимізації експертного дослідження стислих почеркових об’єктів з урахуванням конкретної експертної ситуації.
Keywords: тексти малого обсягу; інформативність; особливості методики дослідження; традиційні та нетрадиційні методи; експертна практика