Інженерно-екологічні експертні дослідження істотності шкоди довкіллю внаслідок незаконного рибного добувного промислу - Я. А. Петренко; М. В. Зарченко; І. А. Тарарака; М. Л. Цимбал (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2020)
Особливості експертного дослідження істотності шкоди полягає у врахуванні різноманітності фактичних обставин настання події зайняття рибним добувним промислом та обґрунтування ознак істотності шкоди. Докладний розгляд особливостей істотності шкоди внаслідок незаконного зайняття рибним добувним промислом зумовлює проведення комплексного застосування знань у галузях інженерної екології, іхтіології, гідробіології, іхтіопатології, гідрохімії, гідробіології, гідроекології. На основі спеціальних знань експертів-екологів ННЦ «ІСЕ ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса» запропоновано алгоритм визначення істотності шкоди внаслідок незаконного рибного добувного промислу під час виконання інженерно-екологічних експертиз з використанням матеріального й екологічного підходів.
Keywords: судова інженерно-екологічна експертиза; екологія; ослідження; істотна шкода; незаконний вилов водних біоресурсів (риби); водний об’єкт; шкода довкіллю