International Experience in Anti-Theft of Catalytic Converters Installed in Cars - Pertsev, Roman (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2021)
Останнім часом у світі простежується збільшення кількості майнових злочинів, зокрема крадіжок зовнішніх деталей автомобіля. Із різким підвищенням вартості благородних металів, як-от платина, паладій і родій, збільшилася й кількість крадіжок каталітичних нейтралізаторів, установлених в автомобілях різноманітних марок. Причиною стрімкого збільшення числа крадіжок саме цієї деталі автомобіля став уміст у них незначної кількості вищезазначених дорогоцінних металів. Метою цієї статті є розгляд даної проблеми, із якою зіткнулися правоохоронні й законодавчі органи багатьох країн, та пропонування деяких шляхів її вирішення. У статті наведений огляд ситуацій з крадіжками каталітичних нейтралізаторів у країнах Європейського союзу, США, а також Ізраїлю. Розглянуті докладні причини виникнення даної проблеми, рекомендовані заходи щодо захисту автомобіля від крадіжки. Запропоновані можливі законодавчі та слідчо-криміналістичні дії для запобігання даного виду злочину: - органам правопорядку, які розслідують даний вид злочину, варто чітко розуміти, що йдеться не про поодинокі не пов’язані між собою випадки, а про сплановані дії злочинних груп; - необхідне посилення контролю за скуповуванням і продажем металу, котрі здійснюються без обліку й відповідної документації, та внесення відповідних змін в адміністративно-процесуальний кодекс; - нанесення спеціального криміналістичного маркування на деталі, зокрема й на каталітичний нейтралізатор, дозволить в разі крадіжки відстежити його місце перебування й надати вичерпну інформацію органам правопорядку, із якого саме транспортного засобу він був украдений; - перевірка й дослідження кспертом-криміналістом автотранспортних засобів та інших речових доказів, залишених зловмисниками на місцях злочинів, на наявність відбитків пальців і ДНК-профілів злочинців допоможе значною мірою підвищити розкриваність даного виду злочину
Keywords: catalytic converter; palladium; car parts theft; forensic marking