Фальсифіковані лікарські засоби як об’єкт дослідження в криміналістиці - І. В. Парфило (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2018)
Досліджено фальсифіковані лікарські засоби як предмет злочинного посягання в структурі криміналістичної характеристики фальсифікації й обігу фальсифікованих лікарських засобів. Проаналізовано основні канали та джерела надходження на фармацевтичний ринок України фальсифікованих лікарських засобів. Доведено, що побудова ефективної методики розслідування досліджуваної категорії злочинів передбачає проведення криміналістичного аналізу предмета злочинного посягання і його значення для побудови криміналістичної характеристики розглядуваних злочинів. Досліджено поняття та кримінально значущі ознаки фальсифікованих лікарських засобів. Запропоновано криміналістичну класифікацію фальсифікованих лікарських засобів за: способом підробки; фармакологічною групою; зовнішньою формою; способом захисту упаковки чи етикетки; правовим режимом обігу лікарського засобу. Сформульовано наукові підходи та пропозиції щодо вирішення дискусійних проблем криміналістичного дослідження фальсифікованих лікарських засобів і їх значення для формування методики розслідування цієї категорії злочинів.
Keywords: фальсифіковані лікарські засоби; предмет злочинного посягання; обіг фальсифікованих лікарських засобів; криміналістична характеристика фальсифікації та обігу фальсифікованих лікарських засобів