Виявлення прихованих форм домашнього насильства в процесі нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей і дітей, переданих на виховання та спільне проживання: актуальні питання та міждисциплінарні шляхи їх вирішення - Бабкова, Тетяна (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2025)
На думку авторки, завдання держави — переконатися, що кожна дитина, позбав-лена батьківського піклування, унаслідок усиновлення, призначення опіки тощо отримала справжню турботу, підтримку, люблячу сім’ю та добре оточення. Про-аналізовано проблеми, які виникають під час формування нових сімейних ролей. Обґрунтовано законодавче закріплення залучення психологів до процесу нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, дітей, улаштованих у прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу, та тих, що проживають за межами України, запровадження періодичних курсів для сімей, у які прийняті діти, позбавлені бать-ківського піклування, для опанування методик виходу зі стресових ситуацій і нала-годження дружнього контакту з дитиною.
Keywords: сімейне виховання; мобілізація; усиновлення; контроль домашнього насильства