Внутрішнє переконання експерта: судово-ветеринарний аспект - Яценко, Іван (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2023)
За допомогою загальнонаукових і спеціально наукових методів окреслено проблемні аспекти феномена внутрішнього переконання експерта (зокрема, судово-ветеринарного) і запропоновано шляхи їх розв’язання. Доведено, що ця категорія є елементом незалежності та безпосередності дослідження ознак і властивостей об’єкта з метою з’ясувати фактичні дані й обставини справи (провадження). Сформульовано авторську дефініцію поняття «внутрішнє переконання експерта», виокремлено його ознаки й чинники, що впливають на його формування. Запропоновано механізм мінімізації впливу суб’єктивізму на судово-експертну діяльність і на складання висновку експерта. Розкрито структуру внутрішнього переконання експерта й акцентовано увагу на тому, що в ній доцільно виокремлювати гносеологічні, психологічні, етичні, моральні та правові складники. Розглянуто напрями реалізації цього феномена в судово-експертній діяльності. Аргументовано, що під внутрішнім переконанням судового експерта слід розуміти стан його свідомості та почуттів, що є результатом розумової суб’єктивної діяльності у процесі проведення експертного дослідження й оцінювання ознак і властивостей матеріальних та матеріалізованих об’єктів із метою з’ясувати фактичні дані й обставини справи (провадження) за конкретною експертизою, коли він уважає стан наданих на дослідження об’єктів придатним, а їхню кількість достатньою для надання обґрунтованого й об’єктивного висновку; упевнений у його правильності, не сумнівається в безпомилковості свого рішення та готовий діяти відповідно до нього.
Основними засадами судочинства в Україні є, зокрема, законність, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, забезпечення доведеності вини з одночасним гарантуванням обвинуваченому права на захист (ч. 2 ст. 129 Конституції України). Справедливість відправлення правосуддя залежить від ретельності проведеного слідства та беззаперечності доказів, отже, і від результатів незалежної, об’єктивної та кваліфікованої експертизи, орієнтованої на максимальне використання досягнень науки й техніки (преамбула Закону України «Про судову експертизу», далі — профільний Закон), у вигляді стабільно якісних, науково-обґрунтова них і неупереджених висновків судових експертів. З огляду на це будь-який судовий експерт під час формулювання висновків за результатами вивчення ознак і властивостей досліджуваних об’єктів, із метою з’ясувати фактичні дані й обставини справи (провадження) постає перед складною проблемою внутрішнього переконання у правильності таких висновків, оскільки вони є запорукою об’єктивності розслідування правопорушення, мірилом довіри громадськості до судово-експертної системи як до складової юриспруденції та судочинства й авторитетності самого судового експерта; зрештою, від цих висновків залежить доля людини (винного можна виправдати, а невинного звинуватити).
Keywords: судова ветеринарна медицина; судововетеринарна експертиза; судово-ветеринарний експерт; внутрішнє переконання; незалежність експерта; безпосередність дослідження; ознаки та властивості об’єкта; судово-експертна діяльність