Особливості психологічної підготовки судових експертів як складової процесу адаптації до умов праці - О. В. Курдес (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2021)
У статті узагальнено досвід психологічної підготовки персоналу різних міністерств і відомств, підприємств і організацій та запропоновано запровадити психологічну підготовку судових експертів як складову системи професійної підготовки в установах Міністерства юстиції України — для сприяння адаптації судових експертів до умов праці й належному виконанню ними своїх посадових обов'язків. Психологічну підготовку судових експертів рекомендовано здійснювати з використанням інноваційних методів і технологій, інтерактивних форм навчання, з-поміж яких віддавати перевагу діловим іграм, моделюванню ситуацій, тренінгам та ін. До проведення таких занять доцільно залучати працівників підрозділів психологічних досліджень судово-експертних установ, фахівців відповідних профільних кафедр закладів вищої освіти, спеціалізованих підприємств, установ та організацій. Звернено увагу на потребу в нормативно-правовому забезпеченні психологічної підготовки судових експертів державних судово-експертних установ. Наголошено на необхідності психологічної підготовки як пріоритетного напряму роботи з професійної підготовки судово-експертних кадрів.
Keywords: психологічна підготовка; персонал; адаптація; робота в команді; тренінг; ділові ігри; моделювання ситуацій