Теоретико-методологічна модель криміналістики та її нові напрями - Шепітько, Валерій (My University, 2021)
За мету поставлено з'ясувати тенденції розвитку криміналістики в глобалізованому світі, окреслити її межі, спрогнозувати появу нових напрямів і схарактеризувати їх. Досліджено теоретико-методологічну модель криміналістики, простежено тенденції й особливості формування криміналістики в сучасних умовах. Розглянуто формування внутрішньої структури криміналістики (її системи), визначено зв'язок з іншими науками (природничими, гуманітарними, соціальними, формальними), установлено співвідношення із судовими науками (судовою медициною, судовою токсикологією, судовою психологією, судовою хімією та ін.), а також судовою експертологією. Звернено увагу на спрямованість вектора криміналістики України до єдиного криміналістичного європейського простору. Обґрунтовано необхідність започаткування у структурі криміналістики нового розділу — криміналістичної стратегії. Розглянуто особливості виникнення, формування й розвитку нових галузей (напрямів) криміналістики: змагальної, судової, медичної, генотипоскопічної, аерокосмічної, комп'ютерної (цифрової) і ядерної. Аргументовано необхідність застосування криміналістичних знань різними сторонами кримінального судочинства як під час досудового розслідування, так і в процесі судового розгляду. Суб'єктами застосування криміналістичних знань має бути не тільки слідчий, а й прокурор, слідчий суддя, дізнавач, детектив, суддя, адвокат. Виникнення нових галузей криміналістики пов'язане з науково-технічним прогресом, появою новітніх технологій, необхідністю роботи зі специфічними слідами та складнощами збирання й дослідження доказів. Особливу увагу приділено розвитку та становленню медичної, цифрової та ядерної криміналістики.
Keywords: криміналістика; модель криміналістики; судові науки; галузі криміналістики; медична криміналістика; цифрова криміналістика; ядерна криміналістика