Використання спеціальних знань при розслідуванні кримінальних правопорушень, пов’язаних із застосуванням вибухових пристроїв - Твердохліб, Володимир Миколайович (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2024)
У Розділі 1 «Загальна характеристика кримінальних правопорушень, пов’язаних із застосуванням вибухових пристроїв та обставини, що підлягають з’ясуванню під час їх розслідування» розкрито питання криміналістичної класифікації кримінальних правопорушень досліджуваного виду, розроблено їх криміналістичну класифікацію, а також визначено обставини, що підлягають з’ясуванню під час розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із застосуванням вибухових пристроїв. За результатами узагальнення емпіричних даних, представлених матеріалами слідчої, судової та експертної практики, а також висвітлених у спеціальній літературі підходів до вирішення теоретичних питань, що стали предметом дослідження в цьому розділі, обґрунтовано, що криміналістична класифікація кримінальних правопорушень, пов’язаних із застосуванням вибухових пристроїв, повинна здійснюватися з одночасним урахуванням кримінально-правових ознак досліджуваних кримінальних правопорушень, з огляду на те, що вони є базовими та системоутворюючими, адже уособлюють обов’язкові елементи складів цих кримінальних правопорушень, а також на підставі специфіки механізму й особливостей криміналістичних характеристик цих кримінальних правопорушень та інших криміналістично значущих ознак. Аргументовано, що як криміналістично значущі критерії для класифікації слід обирати саме ті, котрі забезпечують можливість диференціації кримінальних правопорушень на окремі групи (множини), адже це гарантує: 1) визначення специфіки досліджуваної групи кримінальних правопорушень щодо інших груп; 2) подальше ґрунтовне дослідження цих кримінальних правопорушень і вироблення на підставі цього уніфікованих науково обґрунтованих рекомендацій щодо тактичного й організаційного розслідування; 3) можливість побудови індивідуалізованої криміналістичної методики розслідування. Визначено, що криміналістична класифікація кримінальних правопорушень, котрі пов’язані із застосуванням вибухових пристроїв, може здійснюватися за різними критеріями (ознаками/підставами). Здебільшого всі вони є похідними від основних елементів структури та механізму злочинної (кримінально протиправної) діяльності. Установлено, що до основних класифікаційних критеріїв слід відносити: 1) особливості способу вчинення кримінального правопорушення; 2) специфіку об’єкту та предмету посягання, зокрема тому, якому завдано шкоду через скоєння кримінального правопорушення; 3) особливості знарядь, тобто вибухових пристроїв, що застосовувалися під час учинення кримінального правопорушення (їх вид, тип тощо); 4) етапи злочинної діяльності, на яких застосовано вибуховий пристрій та спрямованість умислу особи; 5) умови обстановки, у якій вчинено кримінальне правопорушення. Також до класифікаційних критеріїв, що охарактеризовані вагомим криміналістичним значенням віднесені такі, як: 1) суб’єкт кримінального правопорушення та їх групи (у разі вчинення кримінального правопорушення в співучасті); 2) мотив і мета скоєння кримінального правопорушення; 3) кримінально-протиправний результат, що настав через реалізацію злочинних дій, спрямованих на досягнення умислу особи.
Use special knowledge in investigating criminal offenses related to the use of explosive devices. – Qualifying scientific work on the rights of the manuscript
У дисертації здійснено комплексне дослідження теоретичних і практичних аспектів, а також проблемних питань, що виникають у процесі використання спеціальних знань під час розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із застосуванням вибухових пристроїв, вибухових речовин і боєприпасів.
Keywords: Боєприпас, вибух, вибуховий пристрій, вибухова речовина, докази, досудове розслідування, експерт, криміналістика, кримінальне провадження, кримінальне судочинство, обізнані особи, процесуальна дія, розслідування, спеціаліст, спеціальні знання, судовий експерт, судова експертиза