Збірник «Теорія та практика судової експертизи і криміналістики»: шануємо минуле, працюємо сьогодні, крокуємо в майбутнє - Сімакова-Єфремян, Елла (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2025)
Стаття присвячена розвитку фахового наукового збірника «Тео-рія та практика судової експертизи і криміналістики» та ролі су-дово-експертної діяльності в умовах сьогодення. Наголошується, що під час війни результати експертних досліджень набувають не лише доказового, а й історичного значення, адже формують прав¬ду про воєнні злочини та документують наслідки російської агре¬сії проти України. Підкреслено стійкість і професійну мужність експертів, які продовжують роботу попри небезпеку, обстріли та руйнування інфраструктури. Окрему увагу приділено зростанню міжнародного авторитету української судової експертизи, розши¬ренню співпраці з європейськими інституціями, впровадженню цифрових технологій і нових наукових методів. На підставі аналізу статей видання підсумовано, що збірник є не лише науковою плат¬формою, а й своєрідним літописом професійного поступу спіль¬ноти, що поєднує традиції минулого та інновації майбутнього.
У часи, коли наша країна продовжує про-тистояти підступній агресії рф, прове¬дення експертних досліджень набуває все більшої актуальності. Кожен висно¬вок експерта, кожне джерело доказів, здо¬буте у процесі досліджень, стає не лише елементом правосуддя, а й складовою іс¬торичної правди про цю війну. Проведення експертиз в умовах воєн¬ного стану — надзвичайно складне завдан¬ня, що потребує від фахівців не лише високої професійності, а й неймовірних відданості та мужності. Постійна загро¬за обстрілів, зруйнована інфраструктура, ускладнений або взагалі неможливий до¬ступ до місць учинення або приховуваннязлочинів, заміновані території — усе це створює безпрецедентні виклики. Проте, попри всі труднощі, українські судові екс-перти продовжують виконувати свою ро¬боту, забезпечуючи неупереджене й об’єк¬тивне дослідження фактів, що є критично важливим для відновлення справедливо¬сті, а також розслідування злочинів.
Keywords: судова експертиза; криміналістика; фахове видання; воєнні злочини; міжнародна співпраця; досудове розслі¬дування; методика