Цінові аспекти бурштину: споживчі характеристики та їхнє значення для визначення вартості сировини - Баранов, Петро; Сливна, Олена; Черниш, Людмила (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2025)
Мета статті — провести комплексний аналіз ринку бурштину та з’ясувати естетико-економічний зв’язок між характеристиками сировини (форма, колір, прозорість, включення, тріщини, інклюзи) і споживчими характеристиками виробів. Доцільність теми обумовлено неврахуванням ціноутворювальних споживчих характеристик бурштину-сирцю під час експертних досліджень із визначення його вартості, унаслідок чого є ризик не дотримати основних принципів судової експертизи — об’єктивності й повноти досліджень. Розглянуто механізм визначення якості бурштину-сирцю та його вартості з урахуванням прейскурантів, що діють на території України, виявлено споживчі характеристики, що впливають на вартість виробів з бурштину. Достовірність отриманих результатів і висновків забезпечено застосуванням комплексу загальнонаукових та спеціальних методів дослідження. Виявлено наявні труднощі у визначенні вартості й особливості сучасних систем експертного оцінювання. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що під час експериментальних робіт і теоретичних розрахунків з’ясовано, що характеристики бурштину створюють естетико-економічний зв’язок із кожним видом виробів та увиразнюють цінність кожного конкретного виробу. Якісні характеристики бурштину зумовлюють його вартість на ринку та стають основними чинниками, що впливають на ціноутворення
Сучасний ринок бурштину поділяється на два основні сегменти: вироби та сировина. Перший сегмент містить вироби, які активно рекламують на комерційних сайтах, де представлено інформацію про споживчі характеристики бурштину (колір, чистоту, включення, тріщини, інклюзи), геометричні (розмірно-вагові) дані та ціну. Другий сегмент, сировина, менш помітний у рекламі, але в ньому беруть участь професіонали, які формують цінову політику та стратегії для майбутніх виробів. Однак варто зауважити, що між цими сегментами існує певний розрив, оскільки прейскуранти не пояснюють, як формується вартість сировини. Для розв’язання цієї проблеми важливо враховувати, що вартість виробів дорівнює сумі ціни сировини та витрат на їхнє виробництво. Споживчі   характеристики бурштину (естетичні характеристики й оптичні ефекти) є сполучною ланкою між сировиною та готовими виробами. Отже, порівняння даних про ціни та характеристики виробів дає змогу об’єктивно оцінити вартість сировини.
Keywords: бурштин; сировина; виріб; споживчі характеристики; вартість; прейскурант; ринок