Психологічні маніпуляції в соціальних мережах як інструмент інформаційного впливу - Зашкольна, Олена (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2026)
Здійснено комплексний психологічний аналіз маніпулятивного впливу соціальних мереж на свідомість, емоційний стан і поведінкові установки особистості. Обґрунтовано, що цифрове середовище висту пає потужним простором інформаційно-психологічного впливу, у межах якого активно реалізуються механізми навіювання, емоційного зараження й конформного тиску. Особливу увагу приділено психо логічному механізму навіювання як одному з важливих інструментів прихованого формування оцінок, переконань і моделей поведінки без опори на самостійний раціональний аналіз. Розкрито роль повто рюваності меседжів, апеляції до базових емоцій та ефекту масової підтримки. Наголошено, що масо вий психологічний вплив у цифровому середовищі є не лише індивідуальною, а й суспільно-державною загрозою, оскільки здатний підривати когнітивну цілісність громадян, сприяти соціальній дезадапта ції та дестабілізації демократичних інститутів.
Keywords: соціальні мережі; маніпулятивний вплив; навіювання; емоційне зараження; масова свідомість; інформаційно-психологічний вплив; цифрова маніпуляція; радикалізація; психологічна вразливість