Судові економічні експертизи з питань обліку пального у Збройних силах України - Панченко, Наталія; Гордієнко, Ірина; Грек, Ольга (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2022)
Досліджено теоретичні напрацювання судових експертів щодо особливостей обліку пального в транспортній та оборонній сферах, наведено перелік законодавчих і нормативних актів, якими врегульовано порядок обліку, руху та списання пально-мастильних матеріалів у військових частинах. Авторки мали на меті висвітлити питання обліку пального в умовах військового стану й російської військової агресії, документально обґрунтувати ефективне використання пального військовими частинами Збройних сил України та територіальної оборони у процесі виконання бойових завдань. Узагальнено об'єкти дослідження судових економічних експертиз, окреслено коло наданих експертам повноважень під час проведення таких експертиз. Зазначено особливості обліку й руху військового майна, характерні для правил прийому, обліку, видавання та списання матеріальних цінностей у Збройних силах України. Визначено питання й завдання, вирішувані експертами під час проведення судових економічних експертиз, пов'язаних з обліком і використанням пального військовими частинами Збройних сил України. Наведено перелік законодавчих та нормативно-правових актів, якими мають керуватися у своїй професійній діяльності економісти-експерти, обліковуючи військове майно. Звернено увагу на неврегульованість деяких питань такого обліку (наприклад, коли одні законодавчі акти втратили чинність, а нових натомість не ухвалено), що спричиняє певні складнощі. Висвітлено й розкрито основні види обліку військового майна (кількісний і якісний обліки; обліки військового майна в обліково-номерних і вартісних показниках).
Keywords: військове майно; особливості обліку майна; пально-мастильні матеріали; кількісний; якісний; обліково-номерний облік; облік військового майна у вартісних показниках