Використання штучного інтелекту в судово-експертній діяльності - Шепітько, Михайло; Латиш, Катерина (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2024)
Останнім часом штучний інтелект став ординарним явищем у різних сферах людської життєдіяльності, однією з яких є судово-експертна. Окремі напрями судово-експертної діяльності навіть стали більш чутливими до використання елементів штучного інтелекту, зокрема: ідентифікація особи за ознаками зовнішності, відбитками пальців і ДНК; дослідження документів; аналізування цифрової інформації тощо. Через надзвичайно стрімкий розвиток систем штучного інтелекту нормативно-правову базу із питань його застосування недостатньо розроблено, на жаль, не тільки в Україні: за його бурхливою еволюцією явно не встигають законодавці навіть просунутих держав, хоча й дуже намагаються. Наприклад, правовим підґрунтям для регулювання застосування штучного інтелекту в ЄС є Artificial Intelligence Act, а на вітчизняних теренах — Концепція розвитку штучного інтелекту в Україні. Автори цього дослідження мали на меті окреслити можливості, перспективи й межі використання штучного інтелекту в судово-експертній діяльності в Україні й інших державах і розробити гнучку правову базу його застосування з обов’язковим професійним контролем людини (судового експерта). Для досягнення поставленої мети автори послуговувалися компексом загальнонаукових і спеціальних методів (порівняльним (компаративним), історико-правовим, системного аналізу, узагальнення, прогнозування). Запропоновано розробити алгоритми контролю та стандартизувати процес впровадження штучного інтелекту до його практичного застосування. Елементи штучного інтелекту сьогодні вже можна активно й беззастережно застосовувати в дидактичній (освітній) сфері й науковій діяльності, тоді як у судово-експертній галузі спершу важливо сформулювати високі етичні, правові й безпекові стандарти його використання.
Використання штучного інтелекту (далі — ШІ) дає змогу автоматизувати певні виробничі й дослідницькі процеси в людській діяльності. Подекуди результатом цього поступово стає часткова заміна участі людини в цих процесах. Подібні автоматизація та впровадження ШІ відбуваються сьогодні і в судовоекспертній діяльності, результатом чого є, зокрема, сприяння в ідентифікації особи за ознаками зовнішності й відбитками пальців, дослідженні документів, аналізуванні цифрової інформації тощо. В Україні поки що не сформовано достатньої правової бази, яка регулювала б сферу застосування ШІ та його межі. Cхвалена 2020 р. Концепція розвитку штучного інтелекту в Україні 1 (далі — Концепція розвитку ШІ) до сьогодні залишається єдиним стратегічним нормативно-правовим актом, що хоча б якось регулює цю сферу. Водночас перспективи європеїзації чинного законодавства, зокрема в судовій експертизі, потребують окреслення можливостей і меж використання ШІ в Україні. Прикладом такого нормативно-правового акта є Artificial Intelligence Act (AI Act) 2 , прийнятий в Європейському Союзі щодо ШІ. Отже, сьогодні необхідно виявити не тільки можливості, а й межі використання ШІ і розробити нову правову базу такого використання.
Keywords: цифрові технології; штучний інтелект; судово-експертна діяльність; стандартизація; етичні, правові та безпекові стандарти