Комплексне експертне дослідження розчинників для флексодруку на основі етанолу - В. А. Руднєв; О. С. Донцова; А. Ф. Клімчук; П. В. Карножицький; А. О. Кузьміних (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2018)
Рекомендовано алгоритм дослідження експертом-хіміком розчинників для флексодруку на основі етанолу. Наведено комплекс ознак, достатній для експерта-товарознавця при визначенні характеристик товару відповідно до УКТЗЕД. Підкреслено необхідність використання додаткової нормативно-технічної документації для проведення комплексного хімічного та товарознавчого дослідження. До переліку методів, використання яких дозволяє отримати конкретні відповіді на питання, поставлені на вирішення експертів, належать газова хроматографія й ІЧ-спектрометрія, а також інші фізико-хімічні методи: вимірювання щільності, фракційного складу тощо. Отриманий комплекс ознак є достатнім для формування висновку в категоричній формі.
Keywords: розчинники для флексодруку; зневоднений етанол; газова хроматографія; ІЧ-спектрометрія; комплексне експертне дослідження