The Significance and Importance of the Chain of Evidence in Forensic Investigations - Александар, Іванович; Наталія , Філіпенко (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2026)
The chain of custody is one of the fundamental elements of modern forensic and criminal investigations. Its main purpose is to ensure the integrity, authenticity and legal validity of material evidence from the moment of its discovery until the final court decision. The paper will analyze the concept and function of the chain of evidence, its importance in forensic practice, as well as the consequences of inadequate management of the chain of evidence on the outcome of court proceedings. Special emphasis was placed on the role of the chain of evidence in protecting human rights and strengthening trust in the judicial system
Значення та важливість ланцюжка зберігання доказів у судово-експертних дослідженнях
Сьогодні ланцюжок зберігання доказів є одним з невід’ємних елементів судово-експертних досліджень і кримінальних розслідувань. Його основною метою є забезпечення цілісності, автентичності та юридичної сили речових доказів з моменту їх виявлення до остаточного рішення суду. Проаналізовано поняття та функції ланцюжка зберігання доказів, його значення в судово-експертній практиці, а також окреслено, які наслідки має неналежне поводження з ланцюжком зберігання доказів для результатів судового розгляду. Підкреслено роль ланцюжка зберігання доказів у захисті прав людини та зміцненні довіри до судової системи.
Keywords: chain of evidence; forensics; criminal investigation; integrity of evidence