Криміналістична характеристика економічних злочинів, скоєних організованими групами з корупційними зв’язками - Корж, Валентина (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2024)
Розглянуто тенденції розвитку вчення про криміналістичну характеристику злочинів, дискусійні питання щодо її поняття, кількісного та якісного складу. Констатовано, що криміналістична характеристика злочинів — це теоретична категорія криміналістики, система даних про найбільш загальні ознаки виду злочинів, типові обстановку, способи й механізми їх скоєння, інші обставини, що мають значення для розслідування. Основне призначення криміналістичної характеристики злочинів полягає в реалізації її даних у методиці розслідування. Процеси глобалізації, науково-технічний прогрес сприяють кількісним і якісним змінам у кримінальній діяльності. Правова статистика Генеральної прокуратури України, результати наших досліджень свідчать про те, що злочини у сфері відносин власності, фінансово-економічної та службової діяльності у процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ і  послуг на підприємствах, в установах, організаціях пріоритетних напрямів економіки, реалізації службових повноважень з управлінського, фінансового, податкового, митного контролю найчастіше скоюють організовані групи з корупційними зв’язками. У зв’язку із цим мета дослідження — визначити криміналістичні ознаки економічних злочинів, скоєних на пріоритетних напрямах економіки, розробити понятійний апарат таких злочинів, схарактеризувати економічні злочини, скоєні організованими групами з корупційними зв’язками, виокремити їхні складові. Для досягнення поставленої мети застосовано наукові методи пізнання: спостереження, аналіз, аналогію, дедукцію, синтез, описово-аналітичний, моделювання та ін. Запропоновано новий підхід до визначення поняття економічних злочинів. Схарактеризовано економічні злочини, скоєні організованими групами з корупційними зв’язками, виокремлено їхні складові для застосування в методиці розслідування цього виду злочинів.
Проблему криміналістичної характеристики злочинів почали розробляти нещодавно, проте вона утвердилася як одна з фундаментальних наукових теорій криміналістики. Криміналістична характеристика як логічний результат розвитку загальних положень методики розслідування окремих видів злочинів стала предметом дискусій і постійної уваги криміналістів, які досліджують проблеми методики розслідування злочинів. Як слушно зазначає більшість дослідників, під криміналістичною характеристикою слід розуміти відомості про типові ознаки певної категорії злочинів, аналіз яких дасть змогу визначити методи, прийоми й засоби їх розкриття та розслідування. Безумовно, інформація про криміналістично значущі аспекти окремих видів злочинів (про метод, механізм, обставини скоєння) має особливе значення для методики розслідування. Вони є базою для формування слідчих ситуацій, визначення напрямів і методів розслідування, що свідчить про значення криміналістичної характеристики злочинів для науки та практикикриміналістики як структурного елемента методики розслідування. Коригування й розроблення нових методик нерозривно пов’язане з побудовою криміналістичної характеристики окремих видів злочинів, їхніх груп і підгруп. У науковому сенсі, як зауважено в літературі, криміналістична характеристика злочинів є теоретичною категорією криміналістики. Вона містить систему даних про найбільш загальні ознаки виду злочинів, типові обстановку, способи, механізм їх скоєння, інші обставини, що мають значення для розслідування. Основне призначення криміналістичної характеристики злочинів полягає в реалізації її даних у методиці розслідування. Її інформаційну базу становить послідовне накопичення даних, отриманих завдяки узагальненню судової та слідчої практики відповідного виду (роду) злочинів.
Keywords: криміналістичні ознаки; економічні злочини; криміналістична характеристика; організовані групи; корупційні зв’язки