Евфемізація та метафоричне кодування у комунікаціях про діяльність ТЦК: лінгвістичний підхід - Переяслов, Віталій (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2025)
Розвідка присвячена аналізу лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи як інструменту для виявлення інформації про діяльність ТЦК в умовах особливого пра-вового режиму. Досліджено особливості комунікації в Telegram-групах, де використо-вуються евфемізація, метафоричне кодування та паралінгвістичні засоби (зокрема, емодзі) для передачі відомостей про місця розташування представників ТЦК і полі-ції, мобільні блокпости, перевірку документів тощо. Визначено основні лінгвістичні стратегії, такі як асоціативне кодування та словесний «камуфляж», що застосову-ються для уникнення прямої номінації. Результати дослідження підкреслюють важ-ливість лінгвістичної експертизи для об’єктивної інтерпретації змісту повідомлень у кримінальних провадженнях за статтею 114-1 Кримінального кодексу України.
Keywords: лінгвістична семантико-текстуальна експертиза; евфемізація; метафоричне кодування; Telegram-групи; ТЦК; асоціативне кодування; емодзі