Особливості судово-психологічної експертизи визначення психотравмування військовополонених - Тульвінська, Анна; Халявка, Юлія (Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса», 2026)
Розглянуто специфіку діяльності експерта-психолога під час проведення психологічної експертизи осіб, які пережили полон, з акцентом на оцінюванні психотравмування. Проаналізовано особливості психо логічних наслідків перебування в полоні. Окреслено специфіку комунікації з обстежуваними, труднощі вербалізації травматичного досвіду й ризики ретравматизації. Особливу увагу приділено процедурі визначення причиново-наслідкових зв’язків між умовами полону та психологічними порушеннями. Під креслено значення психологічної експертизи як інструменту об’єктивізації психотравматичних на слідків і забезпечення правового захисту постраждалих.
Keywords: психологічна експертиза; психотравмування; експерт-психолог; військовополонені; травматичний досвід; полон